×

Kupa

Kupa tedavisi; kan dolaşımını artırmak amacıyla cilde kupalar ile negatif basınç uygulayarak cilt altında yeni kan akışı için alan oluşturma işlemidir. Kupa tedavisi, yaklaşık 3000 yıllık geçmişiyle günümüzde hala aktif olarak kullanılan bir yöntem olarak Uzak Doğu (Kore, Çin), Arap, Antik Yunan, Roma ve Mısır tıp kaynaklarında karşımıza çıkmaktadır. Tıp tarihine adını altın harflerle kazıyan Hipokrat'ın sağlık uygulamalarından, Hz.Muhammed’in hadis ve sünnetlerine kadar çok geniş bir yelpazeye yayılmıştır

Kupa Tedavisi Nedir?

Kupa tedavisi hacamat yapılan bir kadın hasta ve doktorun eli vardır

Günümüzde kupa tedavisi, akademik araştırmalar için cazibe merkezi haline gelmiştir.  Yapılan araştırmalar sonucu pek çok alanda etkili olabileceğine dair kanıtlar mevcuttur. Kronik hastalıklarda ve tedaviye yanıt vermeyen bazı hastalıklarda başvurulan destekleyici bir yöntemdir. Bu yüzden migren, romatizma, sırt ağrısı, endokrin, fibromiyalji, ağrı, iltihap ve solunum yolu enfeksiyonu gibi pek çok rahatsızlığın tedavisinde hacamatın faydaları gözlemlenmiştir. Ayrıca Sağlık Bakanlığı literatüründe tamamlayıcı ve geleneksel tıp uygulamaları adı altında yerini almıştır.

Kupa tedavisi hakkında bilgi almak ve randevu için Doka Terapiyi arayabilirsiniz. 

Hacamat (Kupa Tedavisi) Nasıl Uygulanır?

Hacamat ve kupa tedavisi küçük çaplı bir cerrahi operasyon olduğu için ön hazırlık gerektiren bir süreçtir ve doktor gözetimi şarttır. Öncelikle yaptıracak kişinin bu tedavi yöntemine uygun olup olmadığına karar verilir. Uygunsa hacamat noktaları, kaç kupa kullanılacağı, yaş kupa kullanılıp kullanılmayacağı, dezenfektan seçimi gibi konulara karar verildikten sonra uygulama kısmına geçilir. 

Kupa tedavisi yapılırken geçmişte bambu veya çömlek kullanılırken günümüzde hacamat kupası kullanılmaktadır. Genellikle sırt bölgesine uygulanır. Doktorun belirlediği noktalara kupalar vakumlanır. Hastalığın şiddeti nisbetinde kupa sayısı ve kupaların büyüklüğü değişebilir. Kupalar 5-10 dakika arasında kalır. Uygulanan negatif basınç derinin kabarmasını sağlar. Doktorun önerisiyle bu uygulama birkaç kere tekrarlanabilir.

Hacamat sırasında Bu kısımda hacamat için kupalar ya da vakumlar yerleştirilir. Beş dakikalık bekleme süresinin ardından çıkarılır. Çıkarılan kupaların yerlerine 15-20 kesi atılır. Kişinin kan kaybı yaşamaması için derin kesikler oluşmamasına dikkat edilmelidir. Bu işlemden sonra kupalar tekrar yerleştirilir. Bölgeden temiz kan gelene kadar iki ya da üç kere bu işlem tekrarlanır.

Doka Terapi sosyal medya hesaplarımız olan instagram facebook, linkedin adreslerimizden bizimle iletişim sağlayabilirsiniz

Eğer hacamat uygulanacaksa bu bölgelere çizikler atılır. Tekrar negatif basınçla kupalar yerleştirilir. Negatif basınç için vakum ya da alev yöntemi kullanılır. Alev yöntemi kontrolsüz olduğu için daha çok vakum yöntemi tercih edilir. Hacamat esnasında atılan kan miktarı hastadan hastaya değişmektedir. İşlemin yararlı olup olmaması çıkan kanla orantılı değildir. Bazen vakumlu kupa uygulama bölgesine, krem ya da yağ sürülür. Kupalar bu bölgede hareket ettirilerek masaj şeklinde uygulanabilir.

İşlem sırasında anesteziye gerek duyulmaz. Ev ortamında bazı kişiler kupa tedavisi eğitimi almadan bu tedaviyi uygulamaktadır. Sağlığınız için bu kişilere itibar etmeyiniz. Bunun yerine sağlık kuruluşları tercih ediniz. Bu noktada İstanbul kupa tedavisi yapan merkezlerden biri olarak ön plana çıkan Doka Terapi’yi tercih edebilirsiniz.

Kupa tedavisi fiyatı uygulamanın yapıldığı kuruluşa göre değişiklik gösterir. İşlemin yapılacağı bölge sayısı, işlemin süresi, kullanılacak olan malzemenin markası ücreti değiştiren etmenlerdir. 

Kaç Çeşit Kupa Tedavisi Vardır? 

Uygulama yöntemine göre değişik kupa tedavileri olmakla birlikte temelde iki çeşit kupa tedavisi vardır.

Kuru Sabit Kupa Tedavisi

Kuru sabit kupa tedavisi daha çok Çin’de tercih edilir. Hacamata göre etkisi düşüktür. Kupa, vakum yapılan bölgede sabit kalır. Cilde çizik atma ve kan alma uygulaması yapılmaz. Bu yöntem ile bölgesel kan dolaşımının hızlandırılması ve hastalığa sebep olan faktörlerden kurtulma amaçlanır. 

Yaş Kupa Tedavisi/Hacamat

Yaş kupa tedavisi/hacamat cilde uygulanan vakum ile birlikte insizyonların açılıp kanın dışarı atılmasıdır. Böylece hastalık yapan etkilerin, bölgesel olarak açılan kesitlerden kanama yolu ile atılması amaçlanır. Cilt bariyerleri bu kesikleri tedavi etmek için birçok kimyasal ağrı kesici ve iyileştirici salgılayarak iyileşme sürecine ivme kazandırır. Tedavi sonrası uygulama yapılan bölge sterilize edilmelidir.

Hareketli kupa tedavisi (kupanın krem ve yağ sürülerek hareket ettirilmesi), akupunktur ile kupa tedavisi (kupa tedavisi sırasında akupunktur yapılması), ilaçlar ile kupa terapisi (uygulama esnasında krem ya da merhem kullanılması), moksibusyon kupa tedavisi (kurutulmuş bitkilerin yakılarak kullanılması) gibi türleri de vardır ama yaygın olarak kullanılmamaktadır.

Kupa Tedavisinin Uygulandığı Bölgeler Nelerdir?

Kupa tedavisi genellikle sırt bölgesine uygulanmakla birlikte yaptıran kişinin şikayetine göre baş bölgesi ve ciltteki nörolenfatik denilen geçiş alanlarına uygulananabilir. İbn-i Sina bu alanları; omuz başları, boyun, alın, baldırlar, çene altı, başın tepesi, kalçalar, dizler olarak sıralamıştır.

Kupa tedavisi ve hacamat için kullanılan kupalar ve kitap vardır

Kupa Tedavisi Öncesi ve Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Bu yöntem ile vücut toksik maddelerden arındırılmaya çalışılır. Kupa bardak tedavisi daha etkili hale gelmesi için bazı hususlara dikkat edilmelidir.

Kupa Tedavisi öncesinde dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:
● Kan sulandırıcı besinlerden uzak durulmalıdır.
● Hacamat tedavisinden 24 saat önce hayvansal gıda tüketilmemelidir.
● Kan sulandırıcı kullanan hastalar doktorunun kontrolü altında 1-3 gün önce ilaca ara vermelidir.
Hacamat ve kupa tedavisi yapılmadan en az 1 saat önce nikotin kullanımı sonlandırılmalıdır.
● Hacamat uygulamasından en az 2 saat önce yiyecek tüketimine son vermek gerekir.
● Bedeni aşırı yoracak işlerden uzak durulmalıdır.
● Uygulama öncesi 24 saat cinsel hayata ara verilmelidir.
● Tedavi öncesi duş alınmalı ve uygulama yapılacak bölgenin kıl temizliği yapılmalıdır.
 

Tedavi sonrasında ise dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

● 1-2 gün hayvansal gıdalardan uzak durulmalıdır.
Hacamat sonrası 15-30 dakika kadar yürüyüş yapılabilir.
● Tedavi sonrası 2-4 saat kadar uyumamaya dikkat edilmelidir.
● Vücudu yoracak ağır işlerden kaçınılmalıdır.
● En az 2 saat yiyecek ve içecek tüketilmemelidir.
● Tedavisi sonrası 24 saat gerekmedikçe banyo yapılmamalıdır.
● Vücutta oluşan kesikler için doktorunuzun tavsiye ettiği kremlerin dışında tedavi amaçlı krem veya yağ kullanılmamalıdır.
● Uygulama sonrası 24 saat cima yapılmamalıdır.

Hacamat Öncesi Cima Neden Yasak?

Hacamat öncesi protein bakımından zengin besinler kan akışının hızını yavaşlattığı için hayvansal gıdalar tüketilmemelidir. Aynı zamanda tedavinin etkisinin artırılması için cimadan da uzak durulmalıdır. Çünkü cima sonrası birey, fizyolojik açıdan yorgun düşer ve kan akış hızı yavaşlar. 

Kupa Tedavisi ve Hacamat Ne Zaman Yapılır?

Hacamat hastalıklardan korunmak veya detoks amaçlı yapılıyorsa Peygamber Efendimiz’in tavsiye ettiği hacamat takvimi kullanılabilir. Buna göre ilkbahar ve sonbahar mevsimleri tavsiye edilmektedir. Hicri takvime göre ayın 14. ve 28. günleri arasındaki  tek sayılı günler hacamat günleri olarak tercih edilebilir (15-17-19-21-23-25 gibi). 

Hcamat takvimi ve hacamat uygulaması

Bu günlerin tercih edilme sebebi ise denizlerdeki gel-git hareketinden kaynaklı yerçekimi gücünden yararlanmaktır. Böylece kupa tedavisi faydaları artar. Ancak herhangi bir hastalığın tedavisi amaçlı hacamat yaptırılıyor ise bu mevsimler ve hacamat  günleri beklenmesine gerek yoktur. En kısa zamanda yaptırılmalıdır.

Kupa Tedavisi Kaç Günde Bir Yapılır? 

Kupa tedavisi farklı bölgeler için yapılacaksa 1-2 hafta ara vermek yeterlidir. Tedavi aynı bölgeye yapılacaksa 1 ay ara vermek tavsiye edilir. Detoks amaçlı yapılan kupa tedavisi genellikle yılda 1-2 kez yapılır. Kuru kupa uygulaması sınır olmadan tekrar edilebilir. Bu tedavi yöntemlerinin kişiden kişiye değişkenlik gösterdiği unutulmamalıdır. Seans sonrasında doktorunuzun tavsiyeleri göz önüne alınarak tedavi sıklığına karar verilebilir.

Kupa Tedavisi ve Hacamat Yaptırmanın Faydaları

Kupa tedavisi ve hacamatın manevi ve fiziksel açıdan pek çok faydası vardır. Uygulandığı bölgedeki kan dolaşımın artması ile oksijen miktarı yükselir. Böylece ağrılar azalır. Bu faydalarının dışında diğer faydaları şunlardır:

● Cildimizi güzelleştirir.
● Manevi hayatı renklendirir.
● Yüksek tansiyonu düşürmekte yararlıdır.
● Vücuttaki kan akışını düzenler.
● Vücut direncini arttırır.
● Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
● Lenf sistemini uyarır ve kaslardaki esneklik arttığı için krampların azalmasına yardımcı olur.
● Sindirime katkı sağlar.
● Hormonları dengeler.
● Anksiyete, stres ve depresyon gibi hastalıkların tedavisine destek olur.
● Baş, omuz, boyun ve bel ağrısı, kireçlenme, eklem ağrısı tedavisinde kullanılır.
● İlaçların yan etkilerini azaltmada yardımcı olur.
● Kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin sayısını arttırır. 
● Daha fazla oksijenle  sayesinde hormonlar, yerel doku ve eklemler için gerekli enzimleri sağlar.

Bunların dışında hafıza, konsantrasyon, unutkanlık, görme, işitme, diş ve diş eti problemleri için kafaya hacamatın faydaları olduğu bilinmektedir. Herhangi bir rahatsızlık yaşamayanlar ise hacamatla birlikte rahatlama ve hafifleme hissinin oluştuğunu söylemektedir.

Hacamat ve kupa tedavisi sağlığımıza pek çok fayda sağlasa da uygulama esnasında titiz çalışılmazsa enfeksiyonla sonuçlanabilir. Bu nedenle hacamat yaptıranlar, hacamat malzemeleri temizliğine dikkat etmelidir. Alanında uzman doktorları tercih edilmelidir. Bu nedenle kupa tedavisi yapan hastaneler tercih edilebilir. 

Kupa Tedavisi ve Hacamat Kimlere Yapılmaz?

Kupa tedavisi ve hacamat her ne kadar faydalı bir uygulama olsa da bazı kişilerin bu yöntemi yaptırmaması gerekir. Bu işlem öncesinde mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Kupa tedavisi;

● Kanama bozukluğu olan hastalara
● Hamilelere
● Panik atak hastalarına
● Kalp ve böbrek hastalarına
● Kanser hastalarına
● Organ nakli olanlara
● Regl döneminde olanlara
● Cerrahi müdahale yaralarının üzerine 
● Ciddi anemi sıkıntısı olanlara
● Düşük tansiyon hastalarına 
● Varis olan bölgelerde varisin üzerine uygulanmamalıdır. 
 
İstanbul hacamat merkezleri arasında yer alan Doka Terapi , Üsküdar kupa tedavisi, alternatif tıp, akupunktur alanında olduğu gibi hacamat konusunda da sağlığınız için yanınızda yer almaya devam ediyor. Daha fazla bilgi almak için https://www.dokaterapi.com/randevu adresinden iletişime geçin.

Ücretsiz Danışmanlık

ŞİMDİ ARA!

+90 542 474 44 48

Whatsapp Canlı Destek

ŞİMDİ SOR!

+90 542 474 44 48

Biz Sizi Arayalım

Whatsapp
Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. drmuzafferoztosun.com’u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz. Çerez politikamız için tıklayın.