Mide yanması, genel olarak karın bölgesinin sol üstünde kalan kısımda yanma ve ekşime olarak hissedilen ağrıya denir. Mide ekşimesi olarak da bilinen bu hastalıkta bölgedeki yanma hissinin bazı hastalarda boynu veya göğsü de etkilediği görülebilir. Bu durum hastalar tarafından karın ağrısı ya da göğüs ağrısı sanılır.
Mide yanması, belirli zamanlarda şiddetli olurken bir süre sonra ağrı azalır ancak bir süre sonra tekrarlayarak kendini gösterir. Dolayısıyla mide yanması yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler ve bireyin yeme isteği azalır. Bu durum ise halsizliğe veya kilo kaybetmeye neden olur. Bu yazı ile mide yanması neden olur, mide yanması nedenleri, nasıl teşhis edildiği ve engellendiği gibi merak edilen konular hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Aşağı kaydırarak okumaya devam edin.
Mide yanması, midedeki asidin yemek borusundan yukarıya doğru çıkmasından kaynaklanır. Yenilen yiyecek ve içecekler yemek borusundan mideye ulaşır. Yemek borusunu mideye bağlayan alt özofagus sfinkteri adı verilen kaslı bir halka vardır. Bu halka tek yönlü akışı sağlar. Mide yanması ise bu tek yönlü akışın olduğu sistemin bozulduğu durumda gerçekleşir.
Mide yanması, göğüs kısmındaki kemiğin arka tarafında ağrı ve yanma olarak hissedilir. Bunun sebebi midedeki asidi artıran etkenler ve reflüyü oluşturan birtakım yapısal sorunlardır. Bunların yanı sıra mide yanması sebepleri bazı maddeler halinde aşağıdaki gibidir:
●Çölyak gibi bazı gıdalara hassasiyeti olan kişiler bu gıdaları tüketirse mide yanması oluşabilir.
●Mide yanması gastriti olan bireylerde görülebilir.
●Mide fıtığı ve bazı ilaçların kullanımı mide yanmasının nedenleri arasındadır.
●Skleroderma, mide kanseri ve sarkoidoz gibi hastalıklar mide yanmasına sebep olabilir.
●Domates, soğan, cips, sosis, pastırma, kahve, yağlı peynir, nane, turunçgiller gibi besinlerin asit oranı yüksektir. Bu yüzden bu besinleri yeme zamanı önemlidir. Aksi takdirde mide yanmasına yol açar.
●Baharatlı yiyecekler ve gereğinden fazla yemek, yemekten sonra mide yanması yaşanmasına neden olur.
●Stres de mide yanması şikayetini artıran sebeplerden biri olabilir. Sosyal hayatta stresten uzak durmak bu yüzden oldukça önemlidir.
●Hiatus hernisi, obezite, hipertiroidizm ve mide enfeksiyonu gibi hastalıklar da mide yanması yaşanmasına neden olabilir.
●Sigara ve alkol kullanımı da mide yanmasına sebep olan etkenlerdendir.
●Acı biber, işlenmiş paketli gıdalar, gazlı içecekler, kremalı yemekler, tatlı ve tuzlu hamur işleri, fazla salçalı yemekler de mide yanmasını tetikler.
Mide yanması hamilelikte de sıklıkla görülen bir durumdur. Anne olmaya hazırlanan kişilerin yaklaşık olarak %40 ile %80 arasını etkilediği söylenir. Hamilelikte mide yanması önceden olan gastroözofageal reflü hastalığını tetikleyerek oluşabilir. Hamilelikte mide yanması kaçıncı haftada başlar sorusuna ise ikinci ayın içinde veya sonunda kendini gösterir şeklinde cevap verilebilir. Bu süreçte mide yanması şiddeti ve sıklığı artabilir. Hamilelikte yaşanan mide yanmasının nedenleri ise aşağıdaki gibidir:
●Mide ile yemek borusu arasındaki sfinkterin gevşemesine neden olan progesteron ve östrojen seviyesinin etkisi
●Rahmin büyümesi ile birlikte artan karın basıncı ve midenin anormal şekilde boşalması
●Bağırsak hareketlerinde ani değişiklikler
Hamilelikte yaşanan mide yanması semptomları çoğunlukla doğumdan sonra düzelir. Ancak bazı annelerde hamilelikten sonra mide yanması devam edebilir. Bu durumda tedaviye başvurulması önemlidir. Teşhis sonrası ve tedavi için verilen ilaçlar emziren anneler için sorun olabilir. Bu yüzden doktor kullanılacak yöntem için en doğru kararı verir.
Mide yanması belirtileri arasında bulantı, kusma, mide ağrısı, karında şişkinlik gibi belirtiler yer alır. Bu belirtiler çoğunlukla yemekten sonra meydana gelir. Bu belirtilerin yanı sıra mide yanması yaşıyor olabileceğinizi gösteren belirtilerden bazıları şu şekildedir:
●Ağızda tatlı, ekşi, tuzlu bir tat olması
●Nefes darlığı
●Yemekten sonra gece mide yanması
●Ağızda metalik bir tat oluşması
●Öksürük atağı veya sesin kısılması
●Geç saatte çay içerken mide yanması
●Özellikle eğilirken ağrının artması
●Hazımsızlık hissi
●Halsizlik ve yorgunluk
●Kabızlık veya ishal
●İştahsızlık
●Ağzın kötü kokması
●Sıklıkla geğirme ihtiyacı
●Kilo kaybı
●Bıçak saplanması gibi karın ağrısı yaşamak
Mide yanmasında göğüs kemiğinin arka kısmında keskin bir ağrının olması kalp krizi ile karıştırılabilir. En doğru teşhis hastanede doktor tarafından istenen testler sonucunda konulur. Eğer yukarıdaki belirtilerle birlikte geçmeyen mide yanması hissediyorsanız en kısa sürede bir doktora başvurmanız sağlığınız için önemlidir.
Mide yanması nasıl teşhis edilir diye merak edenlerin öncelikle belirti gösterip göstermediğini tespit etmesi gerekir. Ardından belirti gösterdiğini düşünen kişiler zaman kaybetmeden doktora başvurmalıdır. Hastalığın teşhisi için doktor detaylı test isteyebilir. Hastanın midesindeki ağrının sebebi başka hastalıklardan da kaynaklanıyor olabilir. Bu yüzden detaylı muayene önemlidir. Teşhis için uygulanan başlıca testler şu şekildedir:
●Motilite testi: Bu test ile birlikte yemek borusunun hareketleri değerlendirilir. Test için yemek borusundan mideye doğru ince bir tüp yerleştirilir.
●Endoskopi: Yemek borusu ve mideye bakmak için bir tüpün ucundaki fiberoptik kameradan yararlanılır. Bu testte istenirse biyopsi de (doku örneği) yapılabilir. Yapılan biyopsi laboratuvarda analiz edilerek sonuca ulaşılır.
●pH-meri: Mide asidini kontrol eden bir testtir.
●Özofagus pasaj grafisi: Hastaya baryum verilir. Hasta bunu yutarken seri filmler çekilir. Yutma güçlüğü olup olmadığına bakılan bu test pratik ve kolay uygulanabilir bir yöntemdir.
Mide yanması, midedeki asidin miktarının yükselmesinden kaynaklanan bir sorundur. Oluşan bu sorunun önlenmesi için bazı önlemler alınır. İşte mide yanması nasıl engellenir sorusunun cevabı için birkaç madde:
●Yemekler küçük parçalar halinde ve yavaş yenmelidir.
●Ağızdaki lokmalar iyi çiğnenerek yutulmalıdır.
●Çok soğuk ve çok sıcak yiyecekler tercih edilmemelidir.
●Stresten uzak durulmalıdır.
●Mide yanmasına neden olan kahve, alkol, kırmızı et gibi besinler sık sık tüketilmemelidir.
●Uyumadan önce ağır besinler alınmamalıdır.
●Yastığın yüksekliği iyi ayarlanmalıdır.
●Mideye ağır gelen ilaçlar kullanılmamalıdır.
●Mideyi sıkan kıyafetlerden uzak durulmalıdır.
●Az yağlı yemekler tercih sebebi olmalıdır.
●Fazla kilo var ise verilmelidir.
●Lif, alkali ve su içeren besinler tüketilmelidir.
Siz de detaylı bilgi almak için hemen İstanbul mide yanması tedavi merkezi olan Doka Terapi ile iletişime geçerek randevu alabilirsiniz.
Mide yanmasına ne iyi gelir diyenlerdenseniz bu sorunun cevabının beslenme şekliyle doğrudan ilişkili olduğunu bilmeniz gerekir. Bu yüzden beslenme düzeni ve şekli konusunda hassasiyet gösterilmesi önemlidir. Evde kolayca uygulanabilecek mideye iyi gelen bazı öneriler aşağıdaki gibidir:
●Karbonatlı su karışımı mide yanmasına iyi gelen yöntemlerin başında gelir. Bu karışım için bir su bardağının içine bir çay kaşığı karbonat ekleyip karıştırmanız yeterlidir.
●Yemekten sonra şekersiz sakız çiğnemek üretilen tükürük miktarını artırır. Tükürük asidin azalmasına neden olduğu için mide yanmasına iyi gelen öneriler arasındadır.
●Bir bardak suya 3 çay kaşığı elma sirkesi karıştırılarak içilebilir.
●Mide yanmasına iyi gelen besinlerden olan muz her gün tüketilebilir. Muz yoksa elma da tercih edilebilir.
●Sabahları mide yanması ile uyanmamak için sol tarafa yatmak önemlidir. Yapılan araştırmalar sağ tarafa yatmanın mide yanmasını ortaya çıkaran semptomları artırdığını gösterir.
●Yemekten sonra uzanmak yerine hareket halinde olmak ya da vücudun dik durması mide yanmasına iyi gelen yöntemlerden bir diğeridir.
●Çok sıcak olmayan ve küçük yudumlarla tüketilen papatya çayı mide yanmasına iyi gelir.
●Mide yanmasına süt iyi gelir mi sıklıkla sorulan sorulardan biridir ve cevabı evettir. Bir ya da iki yudum süt içmek mide yanmasına iyi gelebilir ancak midede ülser var ise sütü tüketmekten kaçınılmalıdır.
●Patates ve beyaz lahananın suyunun tüketilmesi mide yanmasının etkilerini azaltabilir.
●Zencefilin kendisini ya da çayını tüketmek midedeki yanmaya iyi gelebilir.
Önerileri doktorunuza danışarak yerine getirmeniz doğru ve etkili sonuç için oldukça önemlidir.
Mide yanması tedavisi, yanmaya neden olan unsurların ortaya çıkarılmasıyla başlar. Tedavi süreci hastanın durumuna göre ilaçla ya da cerrahi müdahale ile mümkün olur. Tedavi ile ilgili öncelikle merak edilen mide yanması için hangi bölüme gidilir sorusudur. Sürekli mide yanması yaşıyorsanız hastanenin dahiliye polikliniğine ya da gastroenteroloji bölümüne gitmelisiniz. Bu bölümlerdeki doktorlar yanmaya neden olan sebebi bulmak için bir takım testler isteyebilir. İlaç tedavisi başvurulan ilk seçeneklerden biridir. Antiasitler, antihistaminikler ve proton pompa inhibitörleri genel olarak kullanılan ilaçlar arasındadır.
Peptik ülser veya gastriti olan durumlarda ilaçlarda düzenleme yapılabilir. İlaçların mide koruyucu ile birlikte alınması gerektiği söylenebilir. Enfeksiyon oluşumu varsa antibiyotiğe başvurulabilir.
Mide ile yemek borusundaki bağlantıyı sıkıştırmak ve yemek borusundaki asiti azaltmak için ameliyatlar da uygun hastalarda uygulanan bir yöntemdir. Bu şekildeki müdahaleler her gün proton pompası inhibitörü uygulanarak yanması düzenlenen ama ilacı bıraktığında yanması geri dönen kişilere veya uzun süre ilaç kullanmak istemeyen kişilere uygulanır.
İstanbul mide yanması tedavisi mide yanması nedenlerini araştırarak başlar. Çünkü hastaya mide yanması hissini veren birçok hastalık olabilir. Doktorun koyacağı doğru teşhis ile doğru tedavi gerçekleşir. Bu hastalığın en yaygın sebebinin Gastroözofagel Reflü olduğu söylenir. Genel tedavi ilaç kullanılarak yapılsa da bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir.
Anadolu yakası mide yanması tedavisi yapılması için önerilen ilaçlar, antiasitler, proton pompa inhibitörleri ve antihistaminiklerdir. Tek başına ilaç kullanmak yeterli değildir. Hastanın beslenme alışkanlığını ve yaşam tarzında değişikliğe gitmesi de mide yanması tedavisi için oldukça önemlidir. Mide yanmasına neden olan yiyecekleri hasta hayattan çıkarmalıdır. Çünkü gece mide yanması neden olur sorusunun cevabı yatmadan önce ağır besinler tüketmektir. Akşam erken saatlerde az yağlı ve hafif yemekler yemek mide yanmasının önüne geçer.
Üsküdar Altunizade de bulunan Doka Terapi’ye, geçmeyen mide yanması yaşadığınızda korkmadan başvurabilirsiniz. Mide yanması teşhisi titizlik gerektiren bir süreçtir. Bu süreci sıkıntısız şekilde geçirmeniz Doka Terapi ile mümkündür. Yanma hissi taşıyorsanız vakit kaybetmeden iletişim kurun.
ŞİMDİ ARA!
+90 542 474 44 48ŞİMDİ SOR!
+90 542 474 44 48